12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü

12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü

Bugün günlerden 12 Mart 2024 . Her yıl olduğu gibi bu yılda ülkemiz ve Dünya'nın dört bir tarafında "12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü" konulu program ve etkinlikler düzenlenmekte.

12.03.2024 25

12 Mart 1921, Türk milleti açısından çok önemli bir tarihtir. Bunun nedeni, İstiklal Marşı'nın kabulü ve millî marşımız olarak belirlenmesidir.

Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan İstiklal Marşı yurdumuzun milli marşıdır. Türkiye devleti ve milletinin bağımsızlığını simgeler.

İstiklâl Marşı'nın şiiri, Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmıştır. Kurtuluş Savaşı'nın büyük bir mücadeleye dönüştüğü yıllarda yazılan bu şiir, 12 Mart 1921'de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. İstiklal Marşının kabulü ile birlikte Türk milletinin coşkuyla söylediği, saygıyla dinlediği resmi marşı ortaya çıkmıştır.

12 Mart 1921'de Mustafa Kemal'in başkanlığında toplanan meclis oturumunda, ön elemeden geçen yedi şiir tartışıldı. Akif'in yazdığı şiir, meclis kürsüsünde Hamdullah Suphi Bey tarafından okundu. Şiir milletvekilleri tarafından ayakta alkışlandı. Ve Mehmet Akif'in şiiri coşkulu alkışlarla, Milli Marşımız olarak kabul edildi.

Bağımsızlığımızı simgeleyen İstiklal Marşımız bütünüyle aziz milletimizin karakterini yansıtmaktadır. İstiklal Marşımızın mana derinliğinde barınan duygular milletimizin öz benliğinden doğmadır. Bayrak, sancak, ezan, hak, şahadet, din gibi kelime ve kavramlar milletimizi var eden değerlerimizdir. Milletimize istiklal azmini veren gazilik ve şehitlik gibi manevi mertebelerdir. Manevi duygulardan arındırılmış bir mücadelenin sürdürülmesi imkansızdır. İstiklal mücadelesinde değerlerinin ayaklar altına alınmamasının mücadelesini veren milletimizin coşkunluğunu anlatan İstiklal Marşımız, milletimiz var oldukça ortak hisleri veren ve milletimizi tanımlayan bir eser olarak var olacaktır.

İstiklal Marşımızın Kabulünün 103. Yıldönümünü kutluyor; Başta Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarını , İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif ERSOY'u, ebediyete intikal etmiş bütün şehitlerimizi şükranla ve saygıyla anıyoruz.

 

Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!

                                                      Mehmet Akif Ersoy

                          

İLETİŞİM

Adres:
GÜMÜŞÇAY MAH. MEHMET SOMUNCUOĞLU CAD. SABANCI ÖĞRETMEN EVI BLOK NO 74 İÇ KAPI NO 16 EYNESİL / GİRESUN


Telefon
(454) 581 4310


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın